İLETİŞİM : 0224 452 4 966

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
 
   
Sayı : 45404237-300.10.161-70

Tarih: 03.12.2010

Konu : Yurt dışına vinç kiralama hizmetinin KDV'ye tabi olup olmadığı.  


İlgide kayıtlı dilekçenizde, yurt dışında yerleşik şantiyesi bulunan ... San. Tic. Ltd. Şti. firması ile şirketiniz arasında Türkmenistan'da bulunan şantiyede çalıştırılmak üzere 4 adet mobil vincin kiralamasına ilişkin sözleşme imzalandığından bahisle, yurt dışında verilen söz konusu kiralama hizmetinin hizmet ihracı olarak mı yoksa katma değer vergisine tabi olmayan bir hizmet olarak mı değerlendirileceği konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir. 

Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesiyle, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmış, aynı Kanunun 6 ncı maddesinde ise işlemlerin Türkiye’de yapılmasının, malların teslim anında Türkiye’de bulunmasını, hizmetin Türkiye’de yapılmasını veya hizmetten Türkiye’de faydalanılmasını ifade ettiği belirtilmiştir.
 
Buna göre, şirketinizden yurt dışında çalıştırılmak üzere sözleşmeye bağlanan vinç kiralaması hizmeti Türkiye'de yapılan hizmet sayılamayacağından, KDV nin konusuna giren bir işlem değildir. Bu nedenle,  şirketeniz tarafından bu işleme ilişkin olarak düzenlenecek faturada katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.
 
 Bilgi edinilmesini rica ederim.