İLETİŞİM : 0224 452 4 966

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI 

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri

Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü


Sayı        : 07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-40/4-8349

Tarih       : 24.04.2008

Konu    : Şirkette çalışan satış temsilcilerinin şirketin faaliyetleri ile ilgili yurt dışı seyahatleri sırasında yapacakları harcamaların belgelerinin kendi adlarına olması halinde gider yazılıp yazılamayacağı hakkında.

 

İlgi : .../.../2008 tarihli dilekçeniz.

İlgi dilekçenizde, ...Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, altın, gümüş ve diğer kıymetli madenlerden mamul eşyaların ve mücevheratın imalatı, ihracatı, ithalatı, yurt içi ve yurt dışı pazarlaması işi ile iştigal ettiğiniz, faaliyet konunuz dahilinde şirketiniz satış temsilcilerinin yurt dışı seyahatlerinde nakden veya şirket kredi kartları ile şirket adına harcamalar yaptıklarını, söz konusu harcamalara ilişkin fatura veya diğer gider vesaiklerinin satış  temsilcilerinin kendi adlarına düzenlendiği, ayrıca şirketinizin faaliyet konusu dahilinde, satış  temsilcilerinizin yurt dışı çıkışlarında pasaport sahibi olarak kendi adlarına  tahakkuk eden, yurt dışı çıkış harçlarının şirketiniz tarafından ödendiğini belirterek, satış temsilcilerinizin şirketiniz adına yaptıkları giderler ile yine şirketiniz tarafından ödenen yurt dışı çıkış  harçlarının kurum kazancının tespitinde indirilip indirilemeyeceği hususlarında görüşümüzü sormaktasınız.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 6. maddesinin birinci fıkrasında kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, ikinci fıkrasında ise safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun ticarî kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre, tespit edilecek kurum kazancından 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 8. maddesi ile Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinde yer alan giderler indirilecektir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinde, safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, maddenin 1. bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin indirilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında sayılan kanunen kabul edilmeyen giderler ile kanunlarda tadadi şekilde belirlenen giderler dışında kalan ticari organizasyona bağlı olarak yapılan giderlerdir ve bu giderlere işletme giderleri de denebilir.

Bir harcamanın, genel gider adı altında masraf yazılabilmesi için, harcamanın yapılmış olması ve harcama ile iş arasında açık, güçlü bir, illiyet bağının mevcut olması, harcamanın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekir.

Öte yandan, aynı Kanun'un 40. maddesinin 4. bendinde, işle ilgili ve yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip seyahat ve ikamet giderlerinin (Seyahat maksadının gerektirdiği süreye maksur olmak şartıyla) ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin satış temsilcilerinin yurt dışında yaptıkları belgeleri kendi adlarına düzenlenen harcamaların işle ilgili ve yapılan işin önemi ve genişliği ile orantılı olması kaydıyla, kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması mümkündür.

Öte yandan, şirketinizin satış temsilcilerinin faaliyet konusu dâhilinde, yurtdışı çıkışlarında pasaport sahibi olarak kendi adlarına tahakkuk eden ve şirketiniz tarafından ödenen yurt dışı çıkış harçları da gider olarak indirim konusu yapılacaktır.